Apfelstrudel – recept

Posted by on Apr 8, 2012 in dessert, recept | One Comment


Apfelstrudel är kanske inte den vanligaste efterrätten på hemmaplan utan kanske något man främst kommer i kontakt med och avnjuter i backen i tex Österrike. Dock passar den utmärkt som efterrätt till schweinehaxe, dvs fläsklägg och självklart bör man ha en hemgjord vaniljsås till.

Apfelstrudel
4-6 st äpplen, fasta och syrliga
80 g smör (både till stekning och till filodegen)
1 dl socker
1 dl hackad sötmandel
alt: 0.5 dl hasselnötter, hackade, 0.5 dl pistaschnötter,hackade
100 g mandelmassa
Filodegsark, 3 st, på rulle (Grekisk)
Vaniljsocker, för dekoration

Skala äpplena och tärna dem grovt. Stek frukten i en panna med smör, tillsätt ev lite vatten.
Tillsätt sockret, mandel (alt hasselnötter, pistaschnötter) och riven madelmassa men spara lite av nötterna till garnering.
Bred ut ett filodegsark och pensla det noga ända ut i kanterna med smält smör. Lägg därefter nästa filoark ovanpå och pensla även detta, avsluta med att placera det sista arket.
Lägg på äppleblandningen på plattan likt en lång sträng längst ena kanten, rulla sedan ihop det hela till en rulle, limma ihop kanten med ägg och därefter penslar du hela rullen med ägg.
Lägg på en plåt och grädda mitt i ugnen på 200⁰ i 15-20 min tills den fått en fin gyllenbrun färg. Väl ute ur ugnen, skär upp i lagom portionsbitar , och servera med vaniljsås och nötblandning.

Leave a Reply