Fiskgryta Smögen – recept

Posted by on Maj 13, 2012 in huvudrätt, recept | No Comments

fiskgryta smögen

Mat från Miatorp gjorde i kapitel 4 en liten utflykt till de finare delarna av Helsingborg: Olympia. Men det gick ju bra det med. 🙂

God mat och trevligt umänge. Som vanligt.

Kvällens huvudrätt blev en god fiskgryta, vilket alltid är gott. Recept på Fiskgryta Smögen har hängt med i ett antal år och funkar i alla sammanhang.

Fiskgryta Smögen (8 personer)
700 g blandade fiskfiléer i bitar, t.ex. lax, torsk, sej
3 potatisar
1 gul lök
2 tomater
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
2 msk smör
1 paket saffran (0,5 g)
2 tsk curry
4 dl torrt vitt vin
4 dl fiskbuljong av tärning
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
hackad dill
hackad persilja

Skala potatis och lök och skär dem i tärningar. Skålla och skala tomaterna och skär dem och övriga grönsaker i tärningar. Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg. Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt saffran och curry och låt kryddorna fräsa med någon minut. Späd med vin och buljong och låt allt sjuda några minuter. Vispa sedan ned crème fraiche så att den smälter och blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar. Lägg i fisken delad i 2-3 cm stora bitar och sjud dem några minuter.

Servera grytan omedelbart (får den stå och koka för länge blir fisken lätt torr). Strö över rikligt med hackad dill och persilja.

Vi blandar ofta i lite pasta för en matigare rätt. Servera med gott bröd.

fiskgryta smögen

 

Leave a Reply