äggakaka

Äggakaka är väldigt skånskt men detta recept har influenser från Danmark där Saras gammelmormor ”mormor Greta” arbetade som ung. Detta recept är för 4 personer.

Äggakaka
4 ägg
6 dl mjölk
6 dl mjöl
1 tsk salt
Smör till stekning
400 g sidfläsk  (rimmat eller rökt)

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt till en jämn smet.
Stek fläsket i en i het gjutjärnspanna som sedan tål att ställas in i ugnen. Lyft upp fläsket och håll det varmt.

Häll smeten i den varma stekpannan. Rör då och då i äggsmeten med en stekspade så att lös smet kan rinna ner och stelna. När det mesta av smeten är fast och har fått fin färg på undersidan, vänd över den till ett grytlock eller en tallrik. Låt äggakakan försiktigt glida tillbaka i stekpannan med stekytan uppåt.
Sätt in pannan i ugnen och grädda på 200 grader i 30-40 minuter.
Den ska resa sig och bli hög samt få en fin gyllene färg.

Servera direkt ur pannan med fläsket ovanpå och rårörda lingon vid sidan om.

äggaportion

 

Leave a Reply